Champagne weetjes

Samenvatting Artikel

Proost! Champagne is een van de meest luxueuze en feestelijke dranken ter wereld en wordt vaak geassocieerd met vieringen en speciale gelegenheden. Maar wist je dat er een tal van weetjes zijn die jij waarschijnlijk nog niet kent over champagne. Dus leun achterover, pak een glas bubbels en ontdek enkele van de meest interessante en verrassende feiten over champagne!

Zoetheid champagne 

De zoetheid van champagne wordt aangegeven met de term “dosage”. Dit verwijst naar een mengsel van suiker en wijn dat aan de champagne wordt toegevoegd na de tweede gisting, voordat de fles definitief wordt afgesloten. Dit mengsel bepaalt de uiteindelijke zoetheidsgraad van de champagne en wordt gemeten in grammen suiker per liter (g/L). Er zijn verschillende niveaus van dosage die de zoetheid van champagne aangeven:

Extra-brut0% suiker toegevoegd (voor de liefhebbers van zeer droge champagne)
Brut1% suiker toegevoegd (meer dan 85% van alle champagnes is brut)
Extra-sectussen de 1% en 3% suiker toegevoegd
Demi-sectussen de 3% en 5% suiker toegevoegd
Douxtussen de 8% en 15% suiker toegevoegd

Champagneflessen van klein tot extreem groot

Er zijn veel verschillende maten voor champagneflessen, al deze maten hebben andere namen. Hieronder zijn ze opgesomd, van klein naar groot.

Quart-bouteille0,20 L
Demie-bouteille0,375 L
Bouteille 0,75 L
Magnum 1,5 L
Jéroboam 3,0 L
Réhoboam 4,5 L
Mathusalem 6,0 L
Salmanazar 9,0 L
Balthazar 12,0 L
Nebukadnezar 15,0 L

Tips bewaren champagne

Bewaar de champagne altijd op een donkere plaats, het liefst in een omgeving met een constante temperatuur tussen de 12 en 14 graden. Als je de fles binnen een korte tijd opdrinkt, is de koelkast ook een prima bewaarplek. De houdbaarheid van champagne is doorgaans niet langer dan 1 jaar. Champagne is kostbaar dus houd daar wel rekening mee. Het beste is om de champagne te serveren op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden. Leg de fles voordat je deze gaat drinken een paar uur in de koelkast of een half uur in een koeler met ijs. Een non-vintage champagne drink je op 8 graden maar niet kouder en een vintage champagne het liefst rond de 10 graden.

Tips serveren champagne

Verwijder de folie, draai het muselet los en haal deze er ook af voordat je de champagne opent. Pak met een hand (in de richting van de hals van de fles) de kurk beet en draai met de andere hand de onderkant van de fles heen en weer. De kurk zal vanzelf naar boven komen, het kan echter wel wat kracht kosten om deze los te krijgen. Houd de kurk goed tegen en laat hem met een sissende beweging van de fles komen maar laat hem nooit knallen. Dat is namelijk zonde van de champagne die verspild wordt en het koolzuur dat in een klap ontsnapt!

Schenk vervolgens de champagne uit in champagneglazen (flütes) en zorg ervoor dat de glazen schoon zijn. Was de glazen bij voorkeur met de hand met alleen water en doe ze zeker niet in de afwasmachine. Doe je dat toch, spoel ze dan goed na met water. Het zout en afwasmiddel zijn namelijk ware killers voor de bubbels in je glas.

Wist je dat?

  • De blauwe druiven Pinot Noir en Pinot Meunier wit sap geven.
  • Champagne de best beschermde merknaam ter wereld is.
  • Mousserende wijnen uit Spanje, Italië, Duitsland en Zuid-Afrika geen champagne mogen heten.
  • Moët & Chandon het grootste champagnehuis ter wereld is, gevolgd door Veuve Clicquot Ponsardin.
  • Er in een fles champagne zo’n 47 miljoen bubbels zitten.
  • De druk in een fles champagne (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband.
  • Zo’n twee derde van de champagne wordt gedronken in de laatste weken van het jaar.
  • Nederland qua champagneconsumptie op de zevende plaats staat.
  • Je de kurk nooit van de fles mag laten knallen, maar zachtjes moet laten sissen door deze goed tegen te houden.
  • Een non-vintage champagne minimaal drie jaar in de kelder heeft gelegen om te rijpen.
  • De Nebukadnezar met 15 liter (inhoud van 20 flessen champagne) de grootste champagnefles is die je kunt kopen (ook bij ons).
  • Winston Churchill tijdens de tweede wereldoorlog niet alleen om Frankrijk vocht, maar ook om de champagne.
  • Ruinart de mooiste champagnekelders heeft.
  • Ruinart het oudste champagnehuis is (1729).

Of je nu een kenner bent of gewoon op zoek bent naar wat feiten om indruk te maken op je vrienden, de wereld van champagne biedt talloze interessante weetjes die de moeite waard zijn om te ontdekken. Dus de volgende keer dat je een glas champagne drinkt, deel deze weetjes en proost op de geschiedenis, cultuur en traditie van deze bruisende wijn.