Champagne weetjes

Samenvatting Artikel

Champagne van extra-brut tot doux   

Extra-brut0% suiker toegevoegd (voor de liefhebbers van zeer droge champagne)
Brut1% suiker toegevoegd (meer dan 85% van alle champagnes is brut)
Extra-sectussen de 1% en 3% suiker toegevoegd
Demi-sectussen de 3% en 5% suiker toegevoegd
Douxtussen de 8% en 15% suiker toegevoegd

Champagneflessen van klein tot extreem groot

Quart-bouteille0,20 L
Demie-bouteille0,375 L
Bouteille 0,75 L
Magnum 1,5 L
Jéroboam 3,0 L
Réhoboam 4,5 L
Mathusalem 6,0 L
Salmanazar 9,0 L
Balthazar 12,0 L
Nebukadnezar 15,0 L

Tips voor het ontkurken en schenken van champagne

Bewaar uw champagne altijd op een donkere plaats, liefst in een omgeving met een constante temperatuur tussen de 12 en 14 graden. Drinkt u de fles binnen korte tijd op, dan is de koelkast ook een prima bewaarplek. De houdbaarheid van champagne is doorgaans niet langer dan 1 jaar, champagne is kostbaar dus houdt daar rekening mee. Serveer de champagne op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden. Leg de fles voordat u deze gaat drinken een paar uur in de koelkast of een half uur in een koeler met ijs. Een non-vintage champagne drinkt u op 8 graden maar niet kouder, een vintage champagne liefst rond 10 graden.

Verwijder de folie en draai het muselet los en haal deze er ook af voordat u de champagne opent. Pak met een hand (in de richting van de hals van de fles) de kurk beet en draai met de andere hand de onderkant van de fles heen en weer. De kurk komt vanzelf naar boven, echter kan het wel eens wat kracht kosten om deze los te krijgen. Houd de kurk goed tegen en laat hem met een sissende beweging van de fles komen. Laat hem nooit knallen! Dat is zonde van de champagne die verspild wordt en het koolzuur dat in een klap ontsnapt!

Schenk de champagne uit in champagneglazen (flutes). Zorg ervoor dat de glazen schoon zijn. Was deze bij voorkeur met de hand met alleen water en zeker niet in de afwasmachine. Doet u dat toch, spoel ze dan goed na met water. Het zout en afwasmiddel

zijn ware killers voor de bubbels in uw glas.

Wist u dat?

  • De blauwe druiven Pinot Noir en Pinot Meunier wit sap geven.
  • Champagne de best beschermde merknaam ter wereld is.
  • Mousserende wijnen uit Spanje, Italië, Duitsland en Zuid-Afrika geen champagne mogen heten.
  • Moët & Chandon het grootste champagnehuis ter wereld is, gevolgd door Veuve Clicquot Ponsardin.
  • Er in een fles champagne zo’n 47 miljoen bubbels zitten.
  • De druk in een fles champagne (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband.
  • Zo’n twee derde van de champagne wordt gedronken in de laatste weken van het jaar.
  • Nederland qua champagneconsumptie op de zevende plaats staat.
  • U de kurk nooit van de fles mag laten knallen, maar zachtjes moet laten sissen door deze goed tegen te houden.
  • Een non-vintage champagne minimaal drie jaar in de kelder heeft gelegen om te rijpen.
  • De Nebukadnezar met 15 liter (inhoud van 20 flessen champagne) de grootste champagnefles is die u kunt kopen (ook bij ons).
  • Winston Churchill tijdens de tweede wereldoorlog niet alleen om Frankrijk vocht, maar ook om de champagne.
  • Ruinart de mooiste champagnekelders heeft.
  • Ruinart het oudste champagnehuis is (1729).

Links naar champagnehuizen

Veuve Clicquot Ponsardin:    www.veuve-clicquot.com

Moet & Chandon: www.moet.com

Louis Roederer: www.champagne-roederer.com

Krug: www.krug.com

Bollinger: www.bollinger.fr

Armand de Brignac: www.armanddebrignac.com