Geschiedenis van champagne

Samenvatting Artikel

Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt in de Champagne-streek in Frankrijk. Momenteel is champagne de bekendste en meest gewaardeerde mousserende wijnen ter wereld. Eigenlijk weet niemand precies wanneer champagne ontdekt werd. De een zegt in 1718 de ander in 1668. Wellicht het mooiste en bekendste verhaal is dat van Dom Pérignon (1638 – 1715). Dom Pérignon was keldermeester van de abdij van Hautvillers. Volgens menigeen is hij degene die bewust de mousserende wijn champagne wilde creëren.

Was het Dom Pérignon die champagne ontdekte?

Dom Pérignon maakte op handige wijze gebruik van een aantal feiten voor het produceren van wijn. Het was namelijk zo dat wijn na de eerste gisting in fusten ging om te rijpen. In die fusten ontstond een tweede gisting waarbij aanwezige suikers zich omzetten in koolzuur. Men liet regelmatig het koolzuur (bekend van de belletjes in bijvoorbeeld cola) uit de fusten ontsnappen om de wijn weer stil te krijgen.

Dom Pérignon schijnt op het idee gekomen te zijn om de wijn voor de tweede gisting te bottelen. Op deze manier ontstond de bubbeltjeswijn champagne. Uiteraard heeft het hem zeer veel kapotte flessen gekost om het proces onder de knie te krijgen. Door de hoge druk ontploften er regelmatig flessen. Gelukkig kon de kurk op de fles blijven door deze met ijzerdraad (het bekende muselet) vast te binden.

Naast de uitvinding van champagne heeft hij nog een aantal belangrijke ontdekkingen gedaan voor de ontwikkeling van champagne.

Hij ontdekte dat door wijnen te mengen fantastische champagne gemaakt kon worden. Als dat niet genoeg was bedacht hij ook de horizontale druivenpers. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan een van zijn scheppingen de Dom Perignon Rose champagne.