Geschiedenis van champagne

Samenvatting Artikel

Champagne, de geliefde sprankelende wijn die een synoniem is geworden voor luxe en vieringen. Het heeft een lange en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de oude Romeinen. Duik eens in de geschiedenis van deze heerlijke en verfijnde wijn en ontdekken hoe het is uitgegroeid tot de iconische drank die vandaag de dag iedereen kent.

De oorsprong van champagne

De oorsprong van champagne gaat terug tot in de Romeinse tijd. De regio Champagne in Frankrijk stond bekend om zijn wijngaarden en de wijn die er geproduceerd werd. Echter, de mousserende wijn die we tegenwoordig kennen als champagne is pas later ontstaan.

In de 17e eeuw werd champagne nog steeds geproduceerd als stille wijn en werd het voornamelijk verkocht aan de Franse adel en aristocratie. Pas in die tijd ontdekte de wijnmakers dat als ze de wijn een tweede keer lieten gisten in de fles, er koolstofdioxide vrijkwam en er bubbels in de wijn ontstonden.

Deze uitvinding van de tweede gisting in de fles wordt toegeschreven aan de Franse monnik Dom Perignon, die als keldermeester in de Abdij van Hautvillers werkte. Echter, er zijn ook andere personen en regio’s die claimen bij te dragen aan de uitvinding van champagne.

De opkomst van champagne-industrie

De opkomst van de champagne-industrie begon in de 19e eeuw, toen de grote champagnehuizen begonnen met de commerciële productie van champagne en zich gingen richten op het exporteren van hun producten. Een belangrijke factor in de opkomst van de champagne-industrie was de uitvinding van de methode champenoise, waarbij de tweede gisting in de fles plaatsvond, waardoor de wijn mousserend werd. Dit zorgde ervoor dat champagne een bijzonder en exclusief product werd dat vooral populair was bij de elite en de Franse aristocratie.

In de loop van de 19e eeuw werd champagne echter steeds populairder en begon de industrie zich te ontwikkelen. De champagnehuizen richtten zich op het verbeteren van hun productieprocessen en het ontwikkelen van nieuwe en betere champagnes, die voor steeds meer mensen betaalbaar werden. Een andere belangrijke factor in de opkomst van de champagne-industrie was de toenemende vraag naar champagne in het buitenland. In de tweede helft van de 19e eeuw begonnen champagnehuizen hun producten te exporteren naar landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Rusland, waar champagne snel populair werd bij de elite en de opkomende middenklasse.

Vandaag de dag is champagne één van de meest bekende en gewaardeerde wijnen ter wereld. De champagne-industrie blijft groeien en innoveren om te voldoen aan de veranderende smaken en voorkeuren van consumenten over de hele wereld.