Rosé champagne maken

Samenvatting Artikel

Rosé champagne is een feestelijke variant van de bekende mousserende wijn uit de Champagne streek in Frankrijk. In tegenstelling tot traditionele champagne heeft rosé champagne een prachtige roze kleur, die ontstaat op verschillende manieren. Het resultaat is een verfijnde en elegante wijn met een heerlijke mix van fruitige en bloemige aroma’s, en een verfrissende smaak met zachte bubbels. Hoe worden deze rozige champagnes gemaakt? In dit artikel lees je alles over de verschillende methodes voor het maken van rosé champagne.

Maceratie

De eerste methode voor het maken van Rosé champagne is door middel van maceratie. Dit proces houdt in dat de blauwe druiven voor enkele uren worden geweekt voordat de gisting begint. De druivenschillen worden enkele uren aan het sap toegevoegd om kleur en smaak toe te voegen. Na de gisting en rijping wordt een kleine hoeveelheid suiker toegevoegd om de smaak af te stemmen, waarna de flessen worden afgesloten en gereedgemaakt voor verzending en verkoop.

Blending

Bij het maken van rosé champagne aan de hand van de blending methode worden blauwe druiven eerst gevinifieerd tot stille rode wijn. Vervolgens wordt het geblend met witte wijn om de gewenste kleur en smaak te bereiken. Suiker en gist worden toegevoegd voor de tweede gisting in de fles plaatsvindt, waarna de champagne langzaam gaat rijpen. Na het verwijderen van de gist en het toevoegen van een kleine hoeveelheid suiker, worden de flessen afgesloten en klaargemaakt voor verzending en verkoop. Zo ontstaat een verfrissende en fruitige rosé champagne met een delicate roze kleur.

Saignee

De laatste methode is saignee. Bij de saignee-methode voor het maken van rosé champagne worden de blauwe druiven zorgvuldig geplukt en gesorteerd. Na het persen van de druiven wordt een klein deel van het sap afgetapt en apart gehouden om de gewenste kleur en smaak te bereiken. Dit sap wordt vergist tot rosé wijn en in eikenhouten vaten gerijpt. Suiker en gist worden vervolgens aan het sap toegevoegd om de tweede gisting in de fles te starten. Na een rijpingsperiode van minstens 15 maanden wordt de fles geopend, wordt de gist verwijderd en wordt een kleine hoeveelheid suiker toegevoegd om de smaak af te stemmen.

Rosé champagne is dus te maken aan de hand van drie verschillende methodes. De meest gebruikte methode is het maceratie process, waarbij druivenschillen voor de kleur aan de wijn wordt toegevoegd. Een andere veel gebruikte methode is bleding waarbij witte en rode wijn wordt gemengt. Als laatste wordt er ook rosé champagne gemaakt door gebruik te maken van het sap van blauwe bessen.