Rosé champagne maken

Samenvatting Artikel

Over het algemeen hebben de meeste champagnes een witte kleur, maar er bestaan ook rosé champagnes. Een rosé champagne heeft een zalmrozige kleur, wat zorgt voor een luxe uitstraling. Daarnaast heeft deze champagne vaak een fruitige smaak. Hoe worden deze rozige champagnes gemaakt? In dit artikel lees je alles over het maken van een rosé champagne.

Rosé champagne door rode wijn toe te voegen

De meest voor de hand liggende en meest gehanteerde methode is door aan het mengsel (blend) van de champagne een klein deel rode wijn toe te voegen. Dit geeft de champagne zijn roze kleur en soms ook een vleugje fruitige smaak. De hoeveelheid rode wijn die wordt toegevoegd varieert afhankelijk van de stijl die de producent wilt bereiken. Uiteraard mogen dit alleen wijnen uit de streek Champagne zijn.

Rosé champagne volgens het maceratieproces

Er zijn nog maar weinig champagnehuizen die hun rosé champagnes volgens traditionele wijze maken. Deze wijze houdt in dat de rosé ontstaat door middel van het maceratieproces. Wat is een maceratieproces? Hierbij laat men de schilletjes van de geperste druiven een aantal uur in het geperste sap liggen. Hierdoor krijgen ze de gelegenheid om voldoende aroma en kleur af te geven.

Rosé champagne

Champagne mag alleen champagne heten als deze ook uit de gelijknamige streek komt. Voor de productie mogen uitsluitend de druiven Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay toegepast worden. De blauwe druiven geven zelf dus geen rood sap af, deze kan alleen worden verkregen door maceratie. Voor een brut champagne worden dus ook blauwe druiven gebruikt, tenzij het een blanc de blancs is. Bij een blanc de blancs bestaat de champagne uit 100% Chardonnay.

Rosé champagne krijgt de rozige kleur dus uit een kleine toevoeging van rode wijn of volgens het maceratieproces. Er zijn dus nog maar weinig champagnehuizen die hun rosé champagnes volgens de traditionele wijze maken.