Welke soorten champagneglazen zijn er?

Samenvatting Artikel

Bij een speciale gelegenheid hoort uiteraad champagne. Meestal worden op feestjes de bekende flûtes gebruikt maar echte kenners vragen zich af of dit wel echt het juiste glas is. Er zijn namelijk ook twee andere opties. Maar wat zijn nou de verschillen? Dat wordt je hier uitgelegd!

Champagne flûtes

Champagne flutes hebben een kenmerkende vorm met een smalle, hoge kom en een lange, dunne steel. De lange, smalle vorm van de kom van een champagneflute zorgt ervoor dat de bubbels zich concentreren en langzaam naar de oppervlakte stijgen, waardoor de champagne langer bruisend blijft. Bovendien zorgt de smalle opening ervoor dat de aroma’s van de champagne geconcentreerd blijven en beter worden waargenomen. Champagneflutes worden vaak gebruikt bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, jubilea en formele diners. Ze zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan materialen, waaronder glas, kristal en plastic. Terwijl sommige champagne puristen beweren dat de traditionele, handgeblazen kristallen flutes de beste keuze zijn, zijn er nu ook veel hoogwaardige glazen van andere materialen beschikbaar die uitstekende prestaties bieden tegen een lagere prijs.

Champagne coupes

Champagne coupes hebben een karakteristieke vorm met een brede, platte kom en een korte steel. Deze glazen waren populair in de vroege 20e eeuw, maar zijn nu minder gebruikelijk dan de slankere, langwerpige champagneglazen die bekend staan als flutes. Hoewel champagne coupes nog steeds worden gebruikt, zijn ze niet noodzakelijk de beste keuze om champagne in te serveren. Het brede oppervlak van de kom zorgt ervoor dat de bubbels sneller verdwijnen dan in een flute, waardoor de champagne sneller plat wordt. Bovendien komen de aroma’s van de champagne door de ondiepe vorm minder goed naar voren komen dan in een flute. Toch hebben champagne coupes een nostalgische uitstraling en zijn ze een stijlvolle keuze voor speciale gelegenheden of om een vintage sfeer te creëren.

Tulpglas

Een tulpglas voor champagne is een type champagneglas dat is ontworpen om de aroma’s en smaken van de champagne te verbeteren en de bubbels van de champagne langer vast te houden. Net als een wijnglas met tulpvormige kom heeft een champagnetulpglas een brede bodem en een smallerere opening, met een lichte curve naar binnen toe. Het tulpglas voor champagne is een relatief nieuw glastype dat is ontworpen om de eigenschappen van traditionele champagneflutes te combineren met die van wijnglazen. Het brede oppervlak van de bodem van het glas stelt de champagne in staat om te ademen en de aroma’s te ontwikkelen, terwijl de smalle opening en de gebogen rand de concentratie van de bubbels en aroma’s verhogen en de ervaring van het drinken van champagne verrijken.

Het kiezen van het juiste champagne glas maakt een groot verschil in de manier waarop je van champagne geniet. Of je nu kiest voor een klassieke champagneflute, een moderne tulpglas of een champagne coupe, het is belangrijk om te weten wat de verschillende glazen te bieden hebben en welke het beste bij jouw persoonlijke smaak en voorkeur past. Welk champagne glas is jouw favoriet?