Brut champagne

Samenvatting Artikel

Brut champagne, de meest gedronken champagne ter wereld, heeft een reputatie als een klassieke, elegante en verfijnde drank die geassocieerd wordt met speciale gelegenheden. Of je nu een kenner bent of gewoon op zoek bent naar wat meer informatie over deze populaire drank. In dit artikel lees je enkele interessante weetjes over brut champagne.

Wat is brut champagne?

Brut champagne is een type champagne met een droge smaak. Het bevat weinig suiker, meestal minder dan 12 gram per liter. Dit is minder dan half zo zoet als bijvoorbeeld een demi-sec champagne, die tussen de 32 en 50 gram suiker per liter bevat. Brut champagne wordt gemaakt door de traditionele methode van een tweede fermentatie in de fles, waardoor bubbels ontstaan. Het proces omvat het mengen van wijnen, toevoegen van suiker en gist, het rijpen van de flessen “sur lie”, het verwijderen van dode gistcellen en het aanpassen van de suikerhoeveelheid en smaak vóór het kurken en verpakken.

Smaakprofielen

Binnen de brut champagnes zijn er drie soorten op het gebied van zoetheid. Brut nature heeft gen toegevoegde suiker, waardoor het de droogste variant is. Daarna komt de extra brut. Deze champagne heeft een zeer lage suikerinhoud, meestal minder dan 6 gram per liter en is heirdoor net iets minder droog dan brut nature. Als laatste heb je brut. Dit is de meest voorkoemnde variant en heeft een suiekrhinhoud van minder dan 6 gram per liter.

Populaire merken

Er zijn veel populaire merken van brut champagne beschikbaar, enkele van de meest bekende en populaire zijn:

Dit zijn allemaal gerenommeerde champagnehuizen die hoogwaardige brut champagnes produceren. Het is echter belangrijk om op te merken dat er veel andere uitstekende merken en producenten zijn die brut champagne maken die het ontdekken waard is. Het is altijd aan te raden om verschillende merken en producenten uit te proberen om te bepalen welke het beste bij jouw persoonlijke smaak past.

Brut champagne is dus erg populair vanwege zijn droge smaak en is een goede keuze voor mensen die geen zoete wijn drinken. Onder brut champagnes zijn er drie soort smaakprofielen. Enkele populaire merken zijn Moët & Chandon, Veuve Cliquot, Laurent-Perrier, Dom Perignon en Krug.