Brut champagne

Samenvatting Artikel

Champagne Brut is de grote favoriet van veel mensen, meer dan 85% van alle champagnes is Brut champagne. De naam Brut komt van het Franse woord dat ruw of ruig betekent. Een champagne Brut bevat 10 tot 15 gram suiker per liter. Brut wordt ook wel een droge champagne genoemd, maar echte kenners zijn het daar niet mee eens. Als we aan een droge champagne denken dan hebben we het over een ultra Brut of een extra Brut. Dit zijn droge champagnes waar geen liqueur d’expédition aan toe is gevoegd. 

Extra Brut of Doux?

Hoe maken ze nou een zoete Brut of juist droge champagne? De definitieve smaak wordt in de laatste fase van het hele proces bepaald. Als de champagne lang genoeg heeft gerijpt in de kelders wordt deze klaar gemaakt voor consumptie. Om de champagne te kunnen drinken moet eerst het depot met afgestorven gist worden verwijderd (dégorgement). Bij het verwijderen van het depot gaat altijd wat wijn verloren. Dit wordt aangevuld met liqueur d’expédition. Dit is een mengsel van suiker en wijn uit voorgaande jaren. De samenstelling van dit mengsel bepaald uiteindelijk de smaak. Voor een Doux champagne houdt dat dus in dat de liqueur d’expédition veel suiker bevat, voor een Brut minder (max. 1,5%) en voor een Extra Brut helemaal geen.

Brut, extra Brut of toch liever demi-sec

Zoals wij eerder aan gaven is Brut de meest gedronken variant. ’s Werelds meest verkochte en bekendste Brut champagne is Moet & Chandon. De bekendste extra Brut champagne is de Laurent Perrier Ultra Brut, deze is voor de echte die hards. Uiteraard zijn er ook nieuwe varianten, zo heeft Moet & Chandon de Nectar Imperial Rose, een halfzoete rose.

Brut champagne is dus erg populair vanwege zijn droge smaak en is een goede keuze voor mensen die geen zoete wijnen drinken. Het is ook een goede keuze voor feestelijke gelegenheden omdat het goed te combineren is met een breed scala aan gerechten.