Champagnestreek Ardenne

Samenvatting Artikel

De Champagnestreek Ardenne is een regio in het noordoosten van Frankrijk die bekend staat om de productie van champagne. Deze streek is het meest noordelijke wijngebied van Frankrijk en bestaat uit meerdere regio’s. Wil je hier meer over te weten te komen? In dit artikel lees je alles over de Champagnestreek Ardenne.

De Champagnestreek Ardenne

In 1927 werd wettelijk vastgesteld dat alleen druiven uit dit gebied gebruikt mogen worden om echte champagne te maken. Champagne is een van de best beschermde merknamen ter wereld en alleen de mousserende wijnen die uit deze streek komen mogen de naam Champagne dragen. Mousserende wijnen afkomstig uit andere gebieden of landen mogen niet gekwalificeerd worden als champagne. De druivenstokken groeien goed in de streek die bekend staat om haar microklimaat en de bodem die uit een dikke laag krijt bestaat. De dikke laag krijt houdt veel vocht vast en zorgt voor een constante bodemtemperatuur.

De hoofdstad Reims

De hoofdstad van de streek is Reims, eveneens bekend om haar zeer imposante kathedraal “Notre-Dame de Reims”. Reims is een belangrijk centrum van de champagne-industrie, met vele grote champagnehuizen gevestigd in de stad. Op een half uurtje rijden van Reims ligt Epernay waar bekende champagnehuizen als Moët & Chandon, Perriër-Jouet en Castellane gevestigd zijn. Daarnaast heeft de hoofdstad Reims ook vele musea, galerieën, restaurants en bars. De streek is absoluut het bezoeken waard. Vanaf Utrecht rijd je in 6 uur naar Reims (440 km).

Vier champagneregio’s

De Champagnestreek Ardenne is onderverdeeld in vier regio’s. Deze regio’s produceren elk hun eigen unieke stijl van champagne, afhankelijk van de bodemsamenstelling, klimaat en druivensoorten die er worden geteeld. De meest voorkomende druivensoorten in de streek zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Bovendien worden de champagnes van deze streek vaak beschouwd als de beste ter wereld. Hieronder lees je alles over deze regio’s:

De Montagne de Reims

Montagne de Reims is een van de belangrijkste regio’s in de Champagne-streek van Frankrijk, ten westen van Reims. Montagne de Reims staat voornamelijk bekend om zijn productie van Pinot Noir druiven, die worden gebruikt in de productie van champagne. Het gebied is ideaal voor de productie van deze druiven vanwege de zonnige en droge hellingen, de kalkrijke bodems en de bescherming tegen de wind.

De Vallée de la Marne

Deze regio is vernoemd naar de rivier de Marne die door het gebied stroomt. De champagnes uit Vallée de la Marne staan bekend om hun fruitige en frisse smaak, dankzij het gebruik van Pinot Meunier druiven die veel voorkomen in deze regio. Deze druiven groeien goed in de valleien van de rivier de Marne, waar de bodems kleiachtig en kalkhoudend zijn en de omgeving iets warmer is dan in andere delen van de Champagne-streek.

De Côte des Blancs

Côte des Blancs is gelegen ten zuiden van de stad Épernay. De regio is bekend om zijn productie van hoogwaardige champagnes die gemaakt worden van de Chardonnay-druif. De bodems van de Côte des Blancs bestaan voornamelijk uit kalksteen en zijn daardoor zeer geschikt voor de teelt van de Chardonnay-druif. Deze druif gedijt goed op de kalkrijke bodems en geeft champagnes met een elegante, minerale en fruitige smaak.

Côte des Bar

Côte des Bar is de meest zuidelijke regio van Champagne en staat bekend om zijn productie van Pinot Noir-dominante Champagnes. De bodems van de Côte des Bar bestaan voornamelijk uit klei en kalksteen, wat zorgt voor een goede afwatering en een optimale rijping van de druiven. De Pinot Noir-druif is de belangrijkste druivensoort die hier wordt verbouwd en deze gedijt goed in het warmere klimaat van de regio.

Alleen de druiven uit de Champagnestreek Ardenne mogen gebruikt worden bij het maken van champagne. De hoofdstad van deze regio is Reims. Dit is het belangrijke centrum voor de champagne-industrie. De streek bestaat uit vier regio’s, die elk hun unieke stijl van champagne produceren afhankelijk van de bodemsamenstelling, klimaat en druivensoort.