Champagnestreek Ardenne

Samenvatting Artikel

De Champagnestreek Ardenne is een regio in het noordoosten van Frankrijk, bekend om de productie van champagne. Deze streek is het meest noordelijke wijngebied van Frankrijk en bestaat uit meerdere regio’s. Wil je meer te weten komen hierover? In dit artikel lees je alles over de Champagnestreek Ardenne.

De Champagnestreek Ardenne

In 1927 werd wettelijk vastgesteld dat alleen druiven uit dit gebied gebruikt mogen worden om echte champagne te maken. Champagne is een van de best beschermde merknamen ter wereld. Alleen de mousserende wijn die uit deze streek komt mag de naam Champagne dragen. Mousserende wijnen afkomstig uit andere gebieden of landen mogen nimmer gekwalificeerd worden als champagne. De druivenstokken gedijen prima in de streek die bekend staat om haar microklimaat en de bodem die uit een dikke laag krijt bestaat. De dikke laag krijt houdt veel vocht vast en zorgt voor een constante bodemtemperatuur.

Vier champagneregio’s

De Champagnestreek Ardennen is onderverdeeld in vier regio’s. Deze regio’s produceren elk hun eigen unieke stijl van champagne, afhankelijk van de bodemsamenstelling, klimaat en druivensoorten die er worden geteeld. De meest voorkomende druivensoorten in de streek zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Bovendien worden de champagnes van deze streek vaak beschouwd als de beste ter wereld. Hieronder lees je alles over deze regio’s:

  • de Montagne de Reims. Het gebied is bekend om de productie van krachtige en complexe champagnes, voornamelijk gemaakt van de druivensoorten Pinot Noir en Pinot Meunier.
  • de Vallée de la Marne. et gebied strekt zich uit langs de rivier de Marne en omvat ongeveer 10.000 hectare wijngaarden. De druivensoorten die hier worden geteeld zijn Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay.
  • de Côte des Blancs. Het gebied strekt zich uit langs de zuidoever van de Marne en omvat ongeveer 3.500 hectare wijngaarden. De druivensoort die hier voornamelijk geteeld wordt is de Chardonnay.
  • Côte des Bar. Het gebied ligt in het departement Aube en is bekend om de productie van witte wijnen gemaakt van de druivensoort Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay

De hoofdstad Reims

De hoofdstad van de streek is Reims, eveneens bekend om haar zeer imposante kathedraal “Notre-Dame de Reims”. Reims is ook een belangrijk centrum van de champagne-industrie, met vele grote champagnehuizen gevestigd in de stad. Op een half uurtje rijden van Reims ligt Epernay waar bekende champagnehuizen als Moët & Chandon, Perriër-Jouet en Castellane gevestigd zijn. Daarnaast heeft de hoofdstad Reims ook vele musea, galerieën, restaurants en bars. De streek is absoluut het bezoeken waard. Vanaf Utrecht rijd je in 6 uur naar Reims (440 km).