Champagnedruiven

Samenvatting Artikel

Champagne mag alleen gemaakt worden van druiven afkomstig uit de Champagne-Ardenne.

De oppervlakte van de wijngaarden in de streek beslaan ongeveer 30.000 hectare. De ligging van de helling ten opzichte van de zon, de bodemgesteldheid en het weer bepalen voor een groot deel de kwaliteit van de druiven en daarmee de kwaliteit van de champagne. Druiven van wijngaarden waarbij bovengenoemde omstandigheden optimaal zijn, krijgen een zogenoemde Grand Cru score van 100 procent. Druiven van wijngaarden met een score van 90 procent of meer vallen in de categorie Premiers Cru.

Druiven die voor champagne gebruikt mogen worden:

  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier
  • Chardonnay

Pinot Noir, een blauwe druif, bekend om de kracht die hij aan de wijn geeft. Pinot Meunier (goedkoopste druif), eveneens een blauwe druif, zorgt voor rijpheid en kracht, zij het minder dan de Pinot Noir. Chardonnay, een witte druif, geeft een licht, fris en fruitig karakter aan de wijn.

Over het algemeen bestaan de meeste champagnes uit een mengsel van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Pinot Meunier heeft slechts een klein aandeel in dit mengsel. Zeer goede champagnes bevatten weinig tot geen Pinot Meunier. Pinot Meunier is een snelrijpende druif die daardoor minder lang houdbaar is. Deze wordt dus voornamelijk gebruikt voor champagnes die kort in de kelders hoeven te rijpen. Des te langer de rijpingsperiode, des te duurder de champagne.

Oogsten van de druiven

Het weer, de ligging van de ranken en de druivensoort bepalen het moment van oogsten. Normaal gesproken worden de druiven 100 dagen na bloei geplukt. Niet alleen de druiven bloeien, de hele streek bloeit. Met man en macht wordt er gewerkt om de druiven op het juiste moment te plukken. Dit plukken gebeurt nog steeds met de hand en niet met machines. Beschadigde druiven worden nimmer gebruikt, deze kunnen de kleur van de champagne nadelig beïnvloeden.

Persen van de druiven

De druiven worden – nadat ze geplukt zijn – zo snel mogelijk naar de pers gebracht. Daar worden

ze volgens strenge eisen geperst. Zo mogen er per persing maximaal 4000 kilo druiven geperst worden. De eerste persing (cuvée) levert zo’n 2000 liter sap op.

De tweede persing (premier taille) is van mindere kwaliteit. Het sap (beter bekend als most) wordt opgeslagen in enorme roestvrijstalen vaten. Houten vaten worden nog zelden gebruikt tijdens dit proces. Tijdens deze opslag vindt de eerste gisting plaats. De eerste gisting duurt zo’n twee weken. Hierbij worden suikers omgezet in alcohol. Bij deze gisting ontstaat er tevens koolzuurgas, echter laat men deze ontsnappen. Er ontstaat een zogeheten “stille wijn”.