Champagnedruiven

Samenvatting Artikel

Champagne mag alleen gemaakt worden van druiven afkomstig uit de Champagne-Ardenne. De oppervlakte van de wijngaarden in de streek beslaan ongeveer 30.000 hectare. Zowel de ligging van de helling ten opzichte van de zon, de bodemgesteldheid en het weer bepalen voor een groot deel de kwaliteit van de druiven en daarmee de kwaliteit van de champagne. Lees hier alles over de champagnedruiven.

Geschikte druiven voor champagne

Het is belangrijk om op te merken dat de meeste champagnes worden gemaakt van een mix van deze druivensoorten, waarbij de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier de meest voorkomende zijn. Elke druivensoort draagt bij aan de complexiteit en smaak van de uiteindelijke champagne. Pinot Meunier heeft slechts een klein aandeel in dit mengsel. Zeer goede champagnes bevatten weinig tot geen Pinot Meunier. Pinot Meunier is een snelrijpende druif die daardoor minder lang houdbaar is. Deze wordt dus voornamelijk gebruikt voor champagnes die kort in de kelders hoeven te rijpen. Des te langer de rijpingsperiode, des te duurder de champagne. Hier onder staan alle geschikte druiven voor champagne weergeven.

DruivensoortKleurZuurheidsgraadGeurenSmaak
ChardonnayWitHoogCitrusvruchten, groene appel, witte bloemenFris, delicaat, licht
Pinot NoirBlauwHoogRode vruchten, specerijen, aardse tonenKrachtig, vol, rond
Pinot MeunierBlauwLaagRood fruit, bessen, kruidenFruitig, aromatisch, rond
Pinot BlancWitHoogBloemen, honing, amandelElegant, subtiel, fris
Petit MeslierWitHoogWitte bloemen, kruiden, citrusFris, levendig, mineraal
ArbaneWitHoogPeer, appel, bloemenDelicaat, fruitig, bloemig

Oogsten van de druiven

Het weer, de ligging van de ranken en de druivensoort bepalen het moment van oogsten. Normaal gesproken worden de druiven 100 dagen na bloei geplukt. Niet alleen de druiven bloeien, maar de hele streek bloeit. Met man en macht wordt er gewerkt om de druiven op het juiste moment te plukken. Dit plukken gebeurt nog steeds met de hand en niet met machines. Beschadigde druiven worden niet gebruikt, deze beïnvloeden mogelijk de kleur van de champagne nadelig.

Persen van de druiven

De druiven worden – nadat ze geplukt zijn – zo snel mogelijk naar de pers gebracht. Daar worden ze volgens strenge eisen geperst. Zo mogen er per persing maximaal 4.000 kilo druiven geperst worden. De eerste persing (cuvée) levert zo’n 2.000 liter sap op. De tweede persing (premier taille) die hierna volgt is van mindere kwaliteit. Vervolgens wordt het sap (beter bekend als most) opgeslagen in enorme roestvrijstalen vaten. Houten vaten worden tijdens dit proces nog zelden gebruikt. Tijdens deze opslag vindt de eerste gisting plaats. De eerste gisting duurt zo’n twee weken. Hierbij worden suikers omgezet in alcohol. Bij deze gisting ontstaat er tevens koolzuurgas, die men echter laat ontsnappen. Op deze manier ontstaat er zogeheten “stille wijn”.

Er zijn verschillende soorten druiven geschikt voor het maken van champagne. De meest gebruikte druiven zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Normaal gesproken worden na 100 dagen de druiven geplukt en zo snel mogelijk naar de pers gebracht. Hier vind je extra informatie over het maken van champagne en rosé champagne.